1. Zdefiniuj poniższe pojęcia:
a. węglowodany;
b. tłuszcze;
c. kwasy tłuszczowe;
d. białka;
e. peptydy;
f. enzymy;
g. aminokwasy;
h. kwasy nukleinowe;
i. hydrofilowość i hydrofobowość;
j. trójglicerydy;
k. monosacharydy.
2. Omów, jaką rolę odgrywa woda w organizmie. Opisz chemiczne i fizyczne właściwości wody.
3. Wyjaśnij, czym jest metabolizm.
4. Wyjaśnij, z biochemicznego punktu widzenia, dlaczego odczuwamy głód.
5. Omów, w jaki sposób zachodzi glukoneogeneza.
6. Wskaż komórki narządu, które pozyskują glukozę głównie z procesu glukoneogenezy.
7. Wskaż cząsteczkę łączącą proces glukoneogenezy z cyklem Krebsa.
8. Omów, jaką rolę w organizmie pełni cykl Krebsa.
9. Omów, jaka jest funkcja tłuszczy.
10. Wytłumacz, dlaczego tłuszcze są nierozpuszczalne w wodzie.
11. Wyjaśnij, dlaczego tłuszcze, a nie glukoza, są magazynem energii w organizmie.
12. Wytłumacz, czym jest beta-oksydacja i jakie jest pochodzenie nazwy tego procesu.
13. Omów, czym są endogenne i egzogenne aminokwasy.
14. Omów, czym są ciała ketonowe, gdzie powstają i jakie są skutki ich nadmiernego wytwarzania.
15. Opisz, jakie związki są zbudowane z aminokwasów i jaką funkcje pełnią.
16. Omów, jaką rolę odgrywają kwasy nukleinowe. Opisz ich strukturę i elementy składowe.
17. Narysuj cząsteczkę DNA złożoną z czterech nukleotydów i nazwij poszczególne elementy jej budowy.