Informacje:
Rok powstania: 1989
Miejsce powstania: Generalna Konferencja
Tłumacz: KZS
Rok zatwierdzenia w Polsce: 2023
Wymagania próby na sprawność
1. W jakiej części świata i o jakiej porze roku ma miejsce produkcja cukru i syropu klonowego? Wyjaśnij dlaczego.
2. Wyjaśnij w jaki sposób słodki sok jest produkowany przez klon i jak jest przechowywany w czasie zimy?
3. Zidentyfikuj klon cukrowy na podstawie kory i liścia.
4. Jak głęboko należy się wwiercić w drzewo, aby uzyskać najlepszy rezultat?
5. Jak długo zajmuje, by klon cukrowy zregenerował się po dziurze po kraniku?
6. W jakiej odległości od dziury na kranik można wywiercić kolejną dziurę?
7. Dowiedz się jak wiele dziur na kranik można wykonać na zdrowym klonie bez wyrządzania mu szkody dla drzew o podanej średnicy:
a. 25 cm
b. 30 cm
c. 60 cm
d. 90 cm
8. Dowiedz się w jakie sposób cukier klonowy jest pozyskiwany z syropu klonowego.
9. Dowiedz się jaka pogoda jest najlepsza dla przepływu soku.
10. Czy korona klonu (konar i liście) mają wpływ na przepływ soku oraz jego słodycz?
11. Ile soku (przeciętnie) jest potrzebne, by wyprodukować 1 galon (4 litry) syropu?
12. Spróbuj czystego syropu klonowego lub cukru klonowego.
13. Zapoznaj się i wyjaśnij do czego służą następujące przyrządy:
a. wiertarka
b. wiertło
c. kranik
d. wiadro
e. pokrywka do wiadra
f. parownik.
Pliki do pobrania:
Indeks (kliknij aby pobrać)
Link do wymagań w języku angielskim: