Informacje:
Rok powstania: 1972
Miejsce powstania: General Conference
Opracowanie po polsku: Grupa ds. sprawności
Rok zatwierdzenia w Polsce: 1972
Poziom trudności: 12-15 lat
Wymagania próby na sprawność
1. Wymień akcesoria niezbędne do ozdabiania ciasta.
2. Podaj z pamięci przepisy na lukier królewski i krem maślany oraz ich właściwe zastosowanie. Podaj nazwę innego lukru lub kremu służącego do ozdabiania wypieków.
3. Zademonstruj prawidłowe wykonanie rękawu cukierniczego z pergaminu i/lub papieru woskowego. Pokaż właściwą metodę zakładania końcówki/tylki, użycia farby spożywczej do uzyskania różnokolorowego kremu(w paski), wypełniania lukrem/kremem i zawijania górnego rantu.
4. Wymień trzy najważniejsze elementy, na które należy zwrócić uwagę podczas dekorowania ciasta.
5. Zademonstruj umiejętność kontrolowania ciśnienia w rękawie cukierniczym. Poznaj technikę i podaj nazwę końcówki używanej do wykonania poniższych ozdób:
a. gwiazda (obrzeże i wypełnienie konturu),
b. różyczka,
c. muszelka (obrzeże),
d. wzór “S”,
e. wstążka,
f. zygzak (obrzeże),
g. listki.
6. Podaj cztery techniki tworzenia kolorowych mas do ozdabiania ciast. Zastosuj dwie z nich, w tym, co najmniej jedną dwukolorową.
7. Naucz się ozdabiać wypieki, co najmniej czterema motywami kwiatowymi:
a. groszek pachnący,
b. pąk róży,
c. róża,
d. kwiatek (z obrotem tylki podczas wyciskania) – drop flower.
8. Zademonstruj dwa sposoby tworzenia napisów za pomocą dwóch różnych technik i z użyciem dwóch rodzajów końcówek/tylek.
9. Ozdób „tort lalka” lub ciasto upieczone w formie w kształcie np.misia, wypełnieniem z samych gwiazdek z lukru królewskiego/kremu. Użyj co najmniej dwóch kolorów do wykonania dekoracji.
10. Udekoruj ciasto przygotowane na specjalną okazję, używając do tego przynajmniej dwóch rodzajów obrzeży oraz motywu kwiatowego.
11. Ozdób ciasto w kształcie serca używając obrzeży, kwiatów, ażurów (string work) oraz napisów.
Pliki do pobrania: