Informacje:
Rok powstania: 1970
Miejsce powstania: Generalna Konferencja
Tłumacz: Dariusz Borowiecki
Rok zatwierdzenia w Polsce: 2017
Wymagania próby na sprawność
1. Zrób zdjęcia lub wykonaj szkice piętnastu jadalnych dzikich roślin. Rozpoznaj każdą z nich w jej środowisku naturalnym.
2. Zidentyfikuj pięć drzew i pięć krzewów dziko rosnących, które mają jadalne części.
3. Zbierz, przygotuj i zjedz:
a. pięć rodzajów owoców dziko rosnących roślin,
b. trzy gatunki roślin, z których można przygotować napoje,
c. trzy gatunki roślin, z których można przygotować sałatki,
d. trzy gatunki dzikich warzyw,
e. dwa rodzaje bulw lub korzeni.
4. Zademonstruj przygotowanie potraw z dzikich roślin, wykorzystując każdą z następujących metod:
a. gotowanie,
b. smażenie,
c. prażenie,
d. pieczenie.
5. Zademonstruj jak przygotować cztery jadalne części pałki wodnej lub mniszka lekarskiego.
6. Wyjaśnij jak rozpoznać trzy jadalne grzyby oraz określ jak rozpoznać śmiertelnie trujące muchomorowate.
7. Omów jaka roślina korzeniowa może być suszona i zmielona na mąkę.
8. Poznaj co najmniej osiem rodzin roślin, obejmujących gatunki trujące lub zawierające trujące części.
9. Wyjaśnij jaka jest najważniejsza zasada spożywania dzikich roślin.
Pliki do pobrania: