Informacje:
Rok powstania: 1981
Miejsce powstania: Wydział Północnoamerykański
Opracowanie po polsku: Grupa ds. sprawności
Rok zatwierdzenia w Polsce: 2020
Poziom trudności: 10-11 lat
Wymagania próby na sprawność
1. Narysuj i objaśnij piramidę żywienia oraz talerz zdrowego odżywiania. Wymień dzienną liczbę porcji wymaganych dla każdej z grupy pokarmów. Powiedz, dlaczego stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety jest ważne.
2. Wyjaśnij różnice między dietami:
a. lakto-owo-wegetariańską,
b. owo-wegetariańską,
c. wegańską.
3. Zaplanuj menu na dwa dni dla prawidłowo zbilansowanej diety lakto-owo-wegetariańskiej przy użyciu talerza zdrowego odżywania.
4. Odpowiedz na pytanie, jak naukowo nazywa się witaminy: B1 i B2.
5. Wymień co najmniej trzy naturalne źródła następujących składników odżywczych:
a. witamina C,
b. witamina A,
c. witamina B1,
d. witamina B2,
e. żelazo,
f. wapń.
6. Uzasadnij, dlaczego ważne jest picie dużej ilości wody każdego dnia oraz ile wody powinieneś pić codziennie.
7. Wymień trzy powszechne choroby, którym można zapobiegać lub kontrolować je, stosując odpowiednią dietę.
8. Omów, czym różni się mąka biała od mąki z pełnego przemiału oraz która z nich ma większą wartość odżywczą.
9. Powiedz, co oznacza termin Referencyjna Wartość Spożycia – RWS.
10. Wyjaśnij, dlaczego ważne jest, aby nie przyjmować/spożywać nadmiernych ilości niektórych witamin i minerałów.
Pliki do pobrania: