Informacje:
Rok powstania: 1956
Miejsce powstania: Generalna Konferencja
Tłumacz: Zuzanna Śleszyńska
Rok zatwierdzenia w Polsce: 2014
Poziom trudności: 12-15 lat
Wymagania próby na sprawność
1. Ułóż co najmniej pięć rodzajów stosów ogniskowych oraz wyjaśnij zastosowanie każdego z nich. Dwa z ułożonych stosów muszą być odpowiednie do gotowania.
2. W bezpieczny sposób wykonaj wióry lub „pierzasty patyk” na rozpałkę do ogniska.
3. Omów niezbędne elementy do rozpalenia ogniska oraz zademonstruj poprawne techniki układania i rozpalania ogniska.
4. Rozpal ognisko tylko jedną zapałką i podtrzymuj ogień przez co najmniej dziesięć minut.
5. Poznaj i stosuj w praktyce zasady bezpieczeństwa przeciwpożarowego.
6. Zademonstruj jak bezpiecznie i prawidłowo należy ciąć i rąbać drewno na opał.
7. Rozpal ognisko podczas deszczowego dnia lub na śniegu.
8. Zademonstruj następujące czynności wykonane na ognisku:
a. duszenie,
b. smażenie,
c. gotowanie,
d. pieczenie chleba na kiju,
e. pieczenie w folii aluminiowej,
f. pieczenie w piecyku reflektorowym.
9. Poznaj co najmniej jedną metodę przechowywania żywności w niskiej temperaturze podczas obozowania, która nie wymaga użycia lodu.
10. Poznaj sposoby zabezpieczania jedzenia oraz przyborów kuchennych (naczyń i sztućców) przed zwierzętami i owadami.
11. Wyjaśnij dlaczego ważne jest utrzymywanie przyborów kuchennych do gotowania i jedzenia w czystości.
12. Zademonstruj swoją znajomość właściwego żywienia i grup pokarmowych poprzez przygotowanie pełnego i zbilansowanego jadłospisu na sześć biwakowych posiłków. Uwzględnij w jadłospisie następujące punkty:
a. Śniadanie, obiad lub kolacja (w zależności godziny rozpoczęcia wędrówki) odpowiednie na pieszą wyprawę, gdzie istotny jest lekki bagaż. Posiłek ten nie powinien wymagać gotowania, ale musi być pożywny.
b. Pozostałe pięć posiłków może być przygotowane z dowolnego rodzaju produktów: puszkowanych, świeżych, mrożonych lub suszonych. Jedno z tych pięciu dań musi być daniem jednogarnkowym.
13. Sporządź listę produktów i rzeczy potrzebnych do przygotowania sześciu posiłków biwakowych z pkt. 12.
14. Dowiedz się jak właściwie oraz bezpiecznie obchodzić się z żywnością, co robić ze śmieciami i odpadkami oraz jak myć naczynia i sztućce.
Pliki do pobrania: