Informacje:
Rok powstania: 2007
Miejsce powstania: Wydział Północnoamerykański
Tłumacz: KZS
Rok zatwierdzenia w Polsce: 2024
Wymagania próby na sprawność
1. Zdobądź sprawność Gotowanie i Umiejętności obozowe III.
2. Podaj historię kociołków holenderskich i ich rolę w historii Ameryki.
3. Poznaj różnicę pomiędzy kociołkiem do chleba, kociołkiem do gulaszu/mięsa, kociołkiem garnkowym (garnkiem) i kociołkiem obozowym.
4. Odpowiedz jakie są wymiary kociołków.
5. Poznaj i zademonstruj zasady bezpieczeństwa przeciwpożarowego oraz obchodzenia się z kociołkiem holenderskim.
6. Opowiedz jakiego rodzaju paliwa używa się do gotowania w kociołku?
7. Odpowiedz jaka jest przewaga węgla drzewnego jako paliwa nad drewnem?
8. Wyjaśnij jak kontrolować temperaturę?
9. Opowiedz jak popiół wpływa na wydajność węgla?
10. Odpowiedz jakie drewno jest najlepsze do gotowania.
11. Zademonstruj jak prawidłowo przygotować do używania nowy kociołek holenderski.
12. Zademonstruj jak prawidłowo czyścić kociołek holenderski po każdym użyciu.
13. Zademonstruj jak prawidłowo transportować kociołek holenderski.
14. Zademonstruj jak prawidłowo przechowywać kociołek holenderski w krótkim i długim okresie.
15. Ugotuj po jednym z każdej kategorii używając kociołka holenderskiego:
a. zupa/gulasz
b. zapiekanka
c. warzywo
d. chleb
d. deser
16. Ugotuj dowolną potrawę używając pokrywki jako patelni.
17. Wymień sześć różnych sposobów gotowania w kociołku holenderskim.
18. Wyjaśnij co oznacza gotowanie na stosie?
Pliki do pobrania:
Indeks (kliknij aby pobrać)
Link do wymagań w języku angielskim: