Informacje:
Rok powstania: 1986
Miejsce powstania: Generalna Koferencja
Tłumacz: KZS
Rok zatwierdzenia w Polsce: 2024
Wymagania próby na sprawność
1. Zdefiniuj następujące pojęcia:
a. blanszowanie
b. szybkie zamrażanie
c. oparzelina mrozowa
2. Wyjaśnij jakiego rodzaju pojemniki można używać do zamrażania żywności?
3. Opowiedz na co należy zwrócić szczególną uwagę wybierając warzywa lub owoce do zamrożenia?
4. Odpowiedz jak rozmrażać mrożone warzywa i owoce aby je podać na stół?
5. Zamroź dwa warzywa (kukurydzę i inny rodzaj według własnego wyboru), następnie przygotuj i podaj do spróbowania.
6. Dokonaj szybkiego zamrożenie warzyw tak, aby się ze sobą nie skleiły.
7. Odpowiedz dlaczego do mrożenia warzyw nie dodaje się soli?
8. Zamroź część brzoskwiń w lekkim syropie, a część w soku pomarańczowym lub ananasowym i wyjaśnij jaki jest powód stosowania kwasu askorbinowego w syropie, a nie w soku owocowym? Odpowiedz dlaczego do zamrażania brzoskwiń używa się kwasu askorbinowego?
9. Zamroź jeden rodzaj jagód bez dodatku słodzików.
10. Zrób jeden rodzaj dżemu mrożonego (frezer jam).
Pliki do pobrania:
Indeks (kliknij aby pobrać)
Link do wymagań w języku angielskim: