Informacje:
Rok powstania: 1945
Miejsce powstania: Generalna Konferencja
Tłumaczenie: Paulina Dzięgielewska, Marti Palla
Rok zatwierdzenia w Polsce: 2017
Poziom trudności: 10-11 lat
Wymagania próby na sprawność
1. Wyjaśnij różnice w wartościach odżywczych między mąką pełnoziarnistą a białą.
2. Omów działanie drożdży w procesie wyrabiania chleba.
3. Podaj po jednej sytuacji ze Starego i Nowego Testamentu, w których jest mowa o zaczynie/zakwasie.
4. Upiecz chleb pełnoziarnisty (może być pszenica, żyto lub owies, itp.).
5. Upiecz dwa z niżej wymienionych rodzajów pieczywa:
a. bułeczki drożdżowe,
b. chleb przaśny,
c. pałeczki chlebowe,
d. bajgle,
e. chleb z warzywami.
6. Wyjaśnij dlaczego nie powinno się używać proszku do pieczenia i sody oczyszczonej oraz z jakiego powodu połączenie mleka, cukru i jajek jest niezdrowe.
7. Wyjaśnij w jaki sposób najlepiej sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone oraz co zrobić aby ciasto nie „opadło” zaraz po upieczeniu.
8. Przygotuj dwa z poniższych wypieków:
a. ciasto z podstawowych składników (dowolne),
b. ciasto z pudełka (dowolne),
c. keks,
d. ciasto biszkoptowe.
9. Przygotuj po jednym cieście dla każdej z podanych kategorii:
a. upieczone z dowolnymi owocami (także cytrusami),
b. bez pieczenia (upieczony jest tylko spód), ze świeżymi owocami, agarem itp.
10. Przygotował i upiekł ciastka według dowolnego przepisu, które przed pieczeniem należy
schłodzić w lodówce. Zalecane jest używanie zdrowych składników: owoce, owies, orzechy itd.
11. Przygotował zeszyt (książkę) z przepisami wszystkich powyższych wypieków oraz innych przepisów, które chciałby zrobić. Zebrał jak najwięcej przepisów, wykorzystujących owoce, bez dużych ilości cukru.
Pliki do pobrania: