Robienie pizzy

Informacje:
Rok powstania: 2014
Miejsce powstania: Wydział Intereuropejski
Tłumacz: Remigiusz Krok
Rok zatwierdzenia w Polsce: 2016
Poziom trudności: 10-11 lat

 

Wymagania próby na sprawność
1. Poznaj zarys historii pizzy.
2. Sporządź listę podstawowych składników ciasta na pizzę.
3. Dla każdego pojedynczego składnika z listy przygotowanej w pkt. 2, znajdź co najmniej po jednym tekście biblijnym, w którym jest o nim napisane. Omów co najmniej cztery spośród odszukanych fragmentów oraz jakie jest ich znaczenie symboliczne.
4. Wyjaśnij na czym polega proces wyrastania ciasta (na zakwasie).
5. Omów główne różnice pomiędzy pizzą neapolitańską a rzymską.
6. Wymień rodzaje pizzy, które znasz, dzieląc je na podstawie kształtu i rozmiaru.
7. Omów szczegółowo trzy sposoby na upieczenie pizzy, uwzględniając w tym różnice pomiędzy nimi.
8. Określ najbardziej optymalną temperaturę pieczenia pizzy w przypadku pieca:
a. opalanego drewnem,
b. elektrycznego lub gazowego w warunkach domowych,
c. przemysłowego elektrycznego lub gazowego.
9. Przygotuj, a następnie upiecz pizzę Margaritę.

 

Pliki do pobrania: