Informacje:
Rok powstania: 1986
Miejsce powstania: General Conference
Opracowanie po polsku: Grupa ds. sprawności
Rok zatwierdzenia w Polsce: 2020
Poziom trudności: 12-15 lat
Zdobycie tej sprawności jest częścią wymagań na odznakę Mistrz Prac Domowych.
Wymagania próby na sprawność
1. Wymień przynajmniej trzy różne sposoby suszenia żywności.
2. Opisz jak i dlaczego przeprowadza się „siarkowanie” owoców?
3. Wyjaśnij, jak się przechowuje i chroni przed insektami suszone owoce.
4. Opowiedz, jak się „odtwarza” suszoną żywność.
5. Omów, co jest ważne przy wybieraniu owoców do przyrządzenia „skórki owocowej”.
6. Opisz, jak są przechowywane suszone orzechy.
7. Przeprowadź suszenie i zaprezentuj gotowe próbki poniższych produktów:
a. chleb, przygotuj „bułkę tartą” i użyj w przepisie.
b. „skórka owocowa”
c. „skórka warzywna”
d. plasterki owoców.
e. warzywa w plasterkach (jak marchew) lub kawałkach (jak groch).
f. wegetariańskie „suszone mięso”.
g. pietruszka lub któreś z ziół.
8. Przeprowadź „odtworzenie” suszonych warzyw i ugotuj porcję do spróbowania.
Pliki do pobrania: